Játék a kastélyban - Pécsi Nemzeti Színház

Játék a kastélyban - Pécsi Nemzeti Színház
2020.01.30, cstrtk
2020.02.29, szombat
Turai és Gál, a sikeres színműírók a fiatal és tehetséges zeneszerzővel, Ádámmal érkeznek a kastélyba, hogy meglepjék Annie-t, Ádám menyasszonyát. A meglepetés túl jól sikerül: érkezésükkor fültanúi lesznek, amint a színésznőt éppen elcsábítja Almády, a sármőr színész.
 
Szerelmi történetünk középpontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése áll. Feltűnik benne a színház világa, melyen keresztül a néző bepillantást nyer a drámaíró alkotási folyamatába, így a darab azt is látni engedi,  hogyan „csapja be” közönségét egy sikerdarab írója. Igazsággá varázsolni a hazugságot, erre képesek a profik.
A műfaj alapvető komikus helyzete a félreértés. Molnár írói zsenije viszont ezen az évezredes hagyományon csavar egyet: először mutatja meg a valóságot, és aztán csinál belőle félreértést. A boldog véget így szokatlan módon nem az igazság, hanem a hazugság hozza el. 
A néző ugyanannyit nevet, de a színházból kilépve talán egy kicsit többet elmélkedik, és messzebbre viszi az élményt. Egészen a hétköznapjaiba, ahol ilyesmi persze nem fordulhat elő…
 

„Játék a... hol is? No persze, egy olaszországi, tengerparti kastélyban. Vagy – egészen egyszerűen – az életben? Hiszen minden megtörténik ebben a darabban: a mindennapok teatralitása és a teátrum az életszerűsége, amennyiben a ’kastélyban’ a szereplők és legfőképpen Molnár révén természetesen ott van a szerelem, a féltékenység, a karrier, a barátság, az elárultatás, a báj és a keménység. És még mi minden!
Nem is kell sokat ragozni, elég utána gondolni, hány (a maga idejében) kortárs magyar szerző darabjának volt az ősbemutatója New Yorkban. Nos, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című remekét itt mutatták be 1926-ban, és azóta tart a siker.”

Méhes Károly, író

Megosztom:     FacebookFacebook Nyomtatbart verziNyomtatbart verzi


< vissza a programokhoz

HOZZSZLSOK


AJNL - tovbbi programok a kategriban

Mese Szín: Mátyás király szárnyai - MárkusZínház egy Bábszínház Perczel Miklós utca 23.
Mese Szín: Mátyás király szárnyai
2020.01.26,
MárkusZínház egy Bábszínház Perczel Miklós utca 23.
A fizikusok - Pécsi Nemzeti Színház
A fizikusok
2020.01.31,
Pécsi Nemzeti Színház
Mobil - Pécsi Nemzeti Színház
Mobil
2020.01.28,
Pécsi Nemzeti Színház
Carmen - Pécsi Nemzeti Színház
Carmen
2020.02.21,
Pécsi Nemzeti Színház
Az elveszett Csontváry - Kamaraszínház
Az elveszett Csontváry
2020.02.26,
Kamaraszínház
Pécsi Balett: Carmina Burana - Pécsi Nemzeti Színház
Pécsi Balett: Carmina Burana
2020.01.24,
Pécsi Nemzeti Színház