A Kulturális Örökség Napjai - 2011 - Pécs város több helyszínén

A Kulturális Örökség Napjai - 2011 - Pécs város több helyszínén

Programok, helyszínek:

Sipőcz Ház
Pécs, Apáca u. 1.

1897-ben épült, Sipőcz István gyógyszerész megbízásából, Schlauch Imre tervei alapján. A sarkon nyílt az építtető gyógyszertára, a nevében az első pécsi gyógyszertár (1697) emlékét őrző Szerecsen patika. Az épület sarokrészén nyílik a bejárat a műemlék patikába. A belső tér rombusz alaprajzú, a bútorzat virágmintás kerámia betétlapjai a Zsolnay-gyárban készültek, miként a külső homlokzaton, a bejárat feletti Szerecsen fülkeszobor és bent a két táraasztal által közrefogott kerámia ivókút a Szerecsen figurával. Hosszú idő után, 2011. júniusában nyílt meg a Sipőcz Ház - Kultúrturisztikai Központ, melyben megtekinthető a patika múzeum, valamint helyi termékeket árusító üzlet került kialakításra. A ház a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., "A szőlő és borkultúra, a szőlő, mint ősi szimbólum szerepe Pécs történetében" sétájának egyik állomása lesz.

A helyszín szombaton 10-21-ig és vasárnap 10-16-ig várja az érdeklődőket!

Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézménye (ÉFESZI)
Pécs, Endresz György u. 23.

Az Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézménye 1981-ben alakult, szociális foglalkoztató néven. Ma már 150 fő gyermek és felnőtt fejlesztése és foglalkoztatása a feladatunk. Értelmi fogyatékos felnőttek munkáit láthatják.
Bővebb információ a efeszi.freeweb.hu/ honlapon!
A helyszín csak az első napon, szombaton 10-14-ig várja az érdeklődőket!

A Tudatos Ember Öröksége!

Mottó: "A jó ember örökséget hagy még unokáinak is, a vétkes vagyona pedig az igazra vár."
(Péld. 13,22)

10:00 Megnyitó
10:15-11:00 Huzella Péter koncertje (családi rendezvény)
11:10-12:00 Istentisztelet
11:00-11:55 Zöld szervezetek: Környezettudatosság
13:00 Klán Együttes: Mokos Tibor (ének, gitár) Hajós Tamás (billentyűs hangszerek) Pintér Gábor (ütősök) Kiss Zoltán (basszusgitár) Pozsgai Tamás (gitárok)

Védnök: Csizi Péter- Pécs Megye Jogú Város alpolgármestere, Országgyűlési képviselő, Dr. Hoppál Péter Pécsi Önkormányzati és Országgyűlési képviselő

Támogatók: Grób Gábor Pécsi Önkormányzati Képviselő és a fennemlített személyek

Zsolnay Mauzóleum
Pécs, Felsővámház utca

A Zsolnay-család nyughelye a Zsolnay-gyár melletti dombon eredeti pompájában, megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik. A történelem viharai során az épület és környezete jelentős mértékben leromlott. A mauzóleum teljes felújítása az Európa Kulturális Fővárosa program részeként történt meg az egykori tervek és fotók alapján.

Bővebb információ a www.zsn.hu/mauzoleum honlapon

A helyszín szombaton 14-18-ig és vasárnap 14-18-ig várja az érdeklődőket!

Pécsi Zsinagóga
Pécs, Fürdő u. 1.

A török hódoltság idején már éltek zsidók a városban, de a török kiűzetése után csak hosszú idővel és nehezen tudtak újra letelepedni. 1672-ben a pécsi polgárok- püspökük vezetésével- esküt tettek, hogy a városban nem katolikus vallású embereket nem engednek letelepedni. Ezt a fogadalmukat évente meg is újították. II. József türelmi rendelete hatására megkezdődött a zsidóság számának emelkedése. A zsidók 1827-ben temetőt vettek, 1843-ban berendezték imaházukat a Zrínyi utca 10. sz. alatt, az ún. Engel-házban. 1843-ban a Citrom utcában épült fel a zsinagóga. A 19. század második felében a hitközség gyors fejlődésnek indult és 1868-ra felépítették a ma is álló zsinagógát. A zsinagógának olyan híres rabbijai voltak, mint Kohut Sándor, Perls Ármin és Wallenstein Zoltán.A hitközség tagjai közül is világhírű tudósok és művészek kerültek ki, többek között Fejér Lipót matematikus, Ernster Dezső operaénekes. A Nagyzsinagóga épülete a Kossuth téren áll.1865-ben épült, Gerstner és Frey tervei alapján, romantikus stílusban. A főhomlokzat három részre tagolódik, a földszinten három lépcső vezet a bejáratig. A főhomlokzat közepén egy óra látható és héber betűkkel a következő felirat:” Mert házam az imádságházának neveztessék minden nép számára.” A templom falán az I. világháború hőseinek emléktáblája látható.

A helyszín csak a második napon, vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!

Pécsi Jézus Szíve (Pius) templom
Pécs, Ifjúság út 8.

Hangverseny a legszebb romantikus hangvételű hegedű-, ének- és orgonaművekből - Vincenzo Bellini: Sonata per organo; Giacomo Puccini: Salve Regina; Antonio Vivaldi: Le Quattro Stagioni: „Autumno” Op.8, No.3.; Sergei Rachmaninov: Prelude in C sharp minor; Liszt Ferenc: Es muß ein Wunderbares sein; Jean Langlais: Ave verum corpus; Jean Langlais: Chant heroique; Jules Massenet: Meditation; Johann Sebastian Bach: Erbarme dich; Louis Vierne: Carillon de Westminster. - Közreműködik: Gyermánné Vass Ágnes - hegedűművész, Rózsa Bernadett - énekművész, Balatoni Sándor - orgonaművész.

A helyszín csak az első napon, szombaton 19.30-20.30-ig várja az érdeklődőket!

Hamerli Ház, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Könyvraktára és volt Kilenc Király Gyerekkönyvtára
Pécs, Király u. 9.

Az épületet a XIX. század elejétől a Hamerli család vaskereskedésének, raktárának és lakásának adott otthont, melyet a tüke pécsiek ma is „csak” Hamerlinek ismerik. Az épület jelenleg a CSGYMVK könyvraktáraként működik. Az elmúlt évtizedekben a Városi Könyvtár Igazgatási Központja és a Kilenc Király Gyermekkönyvtára működött itt. Ez – a volt és talán tervezett Belvárosi Könyvtár épülete - ismét élettel, nyüzsgéssel és értékkel telik meg, amolyan igazi kulturális fellegvárként, megidézve a „nagyok” - Tüskés Tibor, Várkonyi Nándor, Csorba Győző, Weöres Sándor, és főként a Hamerli Család emlékét. Helyszínen óránként épületbejárás lesz.

Bővebb információ a www.tudaskozpont-pecs.hu honlapon!A helyszín szombaton 10-22-ig és vasárnap 10-19-ig várja az érdeklődőket!

Emlékezetes hétvége a Hamerliben

Egész napos program keretében az udvarban Retro Könyvvásár
A kapualjban kiállítás a régi pécsi hirdetésekből
Alkalmi tetőgaléria: "Figyelj a részletekre" kiállítás Komlós Attila pécsi fotóiból
Hírlapolvasó: KuPé Folyóirat irodalmi performansz
Este 20-22 óra Sámli Színház: A Pannon Klassz Közösség és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Pódiumos növendékeinek előadása, - "alkalmi társulat"

A rendezvény időpontja: mindkét nap 10-22 óráig

PTE TTK Szőlészeti és Borászati Intézet fajtagyűjteménye és pincéje
Pécs, Pázmány P. u. 4.

Intézetünk fajtagyűjteménye a világ 6. legnagyobb szőlő génbankja. Rendszerezett kiültetésben található itt a Vitis fajok, alany-, csemege-, fehérbor/vörösbor és rezisztens szőlőfajták. A közel 300 éves pince 4200 hektoliter befogadóképességű. A kísérleti borminták száma 400-500 évente. A fajtagyűjtemény és a pince megtekintése 10-15 fős csoportokban.
Bővebb információ a www.szbki.pte.hu honlapon!

A helyszín csak az első napon, szombaton 9-15-ig várja az érdeklődőket!

Az egykori Tűzoltó Laktanya - a Rákóczi udvar
Pécs, Rákóczi út 3-7.

Az egykori Tűzoltó Laktanya - a Rákóczi udvarPécs Belvárosában áll az egykori Tűzoltólaktanya műemlék jellegű épülete, a tűztoronnyal. Az épület jelenleg részben üresen áll. Néhány üzlethelyiség mellett itt található a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága (közhasznú művészeti egyesület) székhelye is, az iroda és a műtermek. Itt az érdeklődők Megtekinthetik a pécsi Tűztornyot, megismerkedhetnek az 1907-ben épült egykori Tűzoltó Laktanya épületével és mai funkcióival, bemehetnek a műtermekbe, találkozhatnak a művészekkel és bepillantást nyerhetnek a műalkotás folyamataiba. is.
Bővebb információ a pbmt.mlap.hu honlapon!

A helyszín szombaton 16-20-ig és vasárnap 16-20-ig várja az érdeklődőket!

Nyitott műhely - Nyitott műterem - műterem látogatás
Pécs, Rákóczi út 3-7.
A rendezvény időpontja: 17-én 10 és 18-án 16 órakor

A Rákóczi udvar titkai
A volt Tűzoltó laktanya épülete - Tűztorony - Műtermek útvonalon.
Séta indulási ideje: mindkét nap 16.30 órakor
Séta indulási helye: Pécs, Rákóczi út 3-7.
Tervezett időtartam: 90 perc

Szent Bertalan Kápolna
Pécs, Szent Bertalan út 10.

A Bertalan-hegyen álló kápolnát 1749-ben építették egy ott lakó remete kezdeményezésére. Régen híres búcsújáró hely volt. A kápolnához sokan elzarándokoltak a közeli falvakból Bertalan napján. (A horvátok barolovo néven tartották számon az ünnepet.). Napjainkban Gyükés lakói gondozzák a kápolnát.
Bővebb információ a kapolnapok.gyukes.hu honlapon!

A helyszín szombaton 10-19-ig és vasárnap 10-16-ig várja az érdeklődőket!

Figura Ede előadóművész irodalmi estje
„Tiszta szívvel” összeállítás a XX. század ismert költőinek a legszebb verseiből

A rendezvény helye: Szent Bertalan Kápolna
A rendezvény időpontja: 17-én 17.30 órakor

Pécs Világörökségi helyszínei, Cella Septichora Látogatóközpont
Pécs, Szent István tér

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi helyszínek közé. A kultúrtörténeti kincs minősítést azzal az indokkal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. Mely emlékek is ezek? Több száz (vagy ezer) téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épületek. Ezeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék együttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét.
Bővebb információ a www.pecsorokseg.hu honlapon!

A helyszín szombaton 14-18-ig és vasárnap 14-18-ig várja az érdeklődőket!

Egyetemi Könyvtár
Pécs, Szepesy Ignác u. 3.

Magyarország első nyilvános könyvtára, melyet Klimo György püspök alapított és tett nyilvánossá. Az épületet 1830-ban Piatsek József tervezte klasszicista stílusban. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen klasszicista stílusú épület, ami eredeti funkciójában működik. A könyvgyűjtemény barokk stílusban kialakított könyvtártermekben vannak elhelyezve. A könyvtár közel 35.000 kötettel büszkélkedhet, melyeket aranyozott bőrbe, vagy finom hártyákba burkoltak, és így szép összképet nyújt a könyvtárról. A Klimo Könyvtár mellett még az Egyetemtörténeti Gyűjteményünk megtekintésére is lehetőség nyílik. A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményének új állandó kiállítása a város felsőoktatásának történetét mutatja be az 1367-es középkori egyetemtől a mai Pécsi Tudományegyetemig. A kiállított tárgyak, dokumentumok mellett interaktív játékok, feladatok is várják a látogatókat. A Klimo Könyvtárban az idegenvezetést óránként tudjuk biztosítani magyar, angol és német nyelven. Az idegenvezetések időtartama 45 perc. Az Egyetemtörténeti Kiállítás folyamatosan látogatható.
Bővebb információ a www.lib.pte.hu honlapon!

A helyszín csak az első napon, szombaton 11-20-ig várja az érdeklődőket!

Nyomdázz velünk!

Kreatív gyermekprogram (kódex-színezés, nyomdázás, könyv és könyvjelző készítés.
Rendezvény helye: Egyetemi Könyvtár
Rendezvény időpontja: 17-én 11 órától

Sétáló programok:

Árpád-kori templomok Baranyában - autóbuszos kirándulás Kárpáti Gábor régész vezetésével

Útvonal: Pécs - Mánfa - Komló (romtemplom) - Magyaregregy - Máré vár - Pusztabánya (üveghuta) - Pécs. Busz: 800.-Ft. A részvételi díj előzetes befizetése szeptember 5-től, hétfőtől péntekig 9-16 óráig a Pécsi Kulturális Központ Információs Irodájában (Széchenyi tér) lehetséges.
Séta indulási ideje: 17-én 8.45 óra
Séta indulási helye: Pécs, Domus parkoló
Tervezett időtartam: 5 óra
Vezető: Kárpáti Gábor régész

Pécsi zsidó emlékek nyomában

A séta folyamán bemutatjuk a pécsi zsidóság életének meghatározó helyeit: volt imaház, hitközség, a Nőegylet épülete - izraelita elemi iskola épülete - zsidó iskola - új iskola - szeretetház - zsinagóga. Útvonal: Fürdő u. - Rákóczi út - Zrinyi u. - Kórház tér - Goldmark Károly u. - Fürdő u.
Séta indulási ideje: 18-án 15.30 órakor
Séta indulási helye: Pécs, Fürdő utca

A szőlő, mint ősi szimbólum Pécs történetében

Izgalmas felfedezőút Pécs történelmi belvárosában, a legősibb termékenységi és vallási szimbólum, a szőlő után kutatva. A program során egy rövid előadást követően olyan épületeket és helyszíneket keresünk fel, ahol a szőlőmotívum megjelenik.A séta a Cella Septichora Látogatóközpontban fejeződik be, ahol borkóstolón vehetünk részt a program zárásaként. A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A jelentkezéseket a következő telefonszámon várjuk: 72/224-755.
Séta indulási ideje: 17-én 16 óra
Séta indulási helye: Pécs, Művészetek és Irodalom Háza, I.em. (Széchenyi tér 7-8.)
Tervezett időtartam: 2,5 óra
Vezető: Kálóczi Lola, Szakács Péter

Botlatókövek Pécsett

Útvonal: Papnövelde u. - Munkácsy u. - Lánc utca - Szigeti Út - Vasútállomás. Emlékező macskakövek- a holokauszt áldozatainak nyomában Pécsett Gunter Demnig betonkockára applikált réztáblácskákba vési az elhurcoltak nevét, születésének és deportálásának időpontját, meggyilkolásának helyszínét. A macskakőre emlékeztető műveket az áldozat utolsó, szabadon választott lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába. A Stolpersteine ("Botlatókövek") elnevezésű projekt Kölnben indult, és 1997 óta Németországban már több mint tízezer ilyen táblácska készült. Az akció célja, hogy az áldozatok neve ne merüljön feledésbe. "A projekt a nemzetiszocializmus minden meggyilkolt áldozatára emlékezni kíván: zsidókra, szintikre és romákra, politikai, vallási üldözöttekre, homoszexuálisokra, az eutanázia-program áldozataira - tehát mindazokra, akiket a nemzetiszocialisták faji vagy politikai okokból üldöztek és ezért letartóztatás, kínzás és végül a fizikai megsemmisítés fenyegette őket" - olvasható az összegzésben. Minden macskakő két elemből áll: egy felirattal ellátott rézlemezből, valamint egy kőhasábból, amelyre a lemez illeszkedik, ezt a részét betonozzák a járdába. Annak neve és adatai, akire a macskakő emlékeztet, a lemezbe vannak vésve, azzal a felirattal, hogy "Itt lakott". Pécsett a Papnövelde utcában Lénárt Franciska, a Munkácsy utcában Böhm Jenő, a Lánc utcában Stark Károly, a Szigeti úton pedig Petrovics Sándor, Petrovics Károly, Petrovics Mihály és Sárközi Mária emlékét őrzik a botlatókövek. A városnéző sétán középiskolás diákok tartanak ismertetést a pécsi holokausztról, bemutatják a közel 3500 pécsi zsidó polgárt érintő tragikus eseményeket a gettósítástól a bevagonírozásig. A városnéző séta a Pécsi Zsidó Mártírok emlékművénél fejeződik be, a vasútállomáson.
Séta indulási ideje: mindkét nap 10; 12; 14; 16 óra
Séta indulási helye: Pécs, Papnövelde utca
Tervezett időtartam: 1,5 óra

A német Pécs

A török utáni Pécs újjáépítésében, de a belváros mai építészeti képének kialakulásában is meghatározó szerepet játszottak a XVIII-XIX. század folyamán a német nyelvterületről idetelepült mesteremberek és művészek. Jelentős azoknak a német építészeknek is a szerepe, akik csak egy-egy megbízás erejéig éltek városunkban. A séta ezekkel az emlékekkel és Pécs fejlődését alakító német kapcsolatokkal ismerteti meg az érdeklődőket. Találkozás: 10.30 órakor a Színház téren Hábel János idegenvezetővel.
Séta indulási ideje: 18-án 10.30 óra
Séta indulási helye: Pécs, Színház tér
Vezető: Hábel János

Hajdanvolt híres épületek

Útvonal: Színház tér - Perczel u. (Csukás ház-Hoffmann Károly bútorraktára) - Széchenyi tér(Lóránt Palota, Sárkány ház, a volt Vastuskó kereskedés) - Rákóczi út - Bajcsy-Zsilinszky u. sarok (Hamerli ház, Vadászkürt szálló és Hungária Kávéház) - Forbát Alfréd Bauhaus háza - Löffler tímárház - Felsőmalom u. - a Pálos rend volt gazdasági épülete - Apolló mozi - Ferhád basa dzsámija.
Séta indulási ideje: 18-án 15 órakor
Séta indulási helye: Pécs, Színház tér
Vezető: dr. Rónai Éva

Török kori emlékek Pécsett

Pécs hazánk törtök kori emlékekben leggazdagabb városa. A Széchenyi téren Gázi Kászim pasa dzsámijának bemutatásával kezdődik a program, majd Memi pasa fürdője mellett elsétálva érkezünk Jakováli Hasszán pasa dzsámijához, mely hazánk legjobb állapotban fennmaradt dzsámija minarettel.
Séta indulási ideje: 17-én 10 óra
Séta indulási helye: Pécs, Színház tér
Tervezett időtartam: 1 óra
Vezető: Alvári Károly

Belvárosi gyöngyszemek

Az Aranyhajó Fogadó, Sipőcz patika, a Szerb Ortodox kápolna, a Kiméra Könyvesbolt és Antiquitás, valamint a Xavér templom megtekintése.
Séta indulási ideje: 17-én 14 óra
Séta indulási helye: Pécs, Színház tér
Vezető: Alvári Károly

Neves pécsiek sírjai a Pécsi Köztemetőben

Neves pécsi tudósok, művészek, iparosok, közéleti személyiségek sírhelyeit keressük fel Alvári Károly idegenvezető segítségével.
Séta indulási ideje: 18-án 10 órakor
Séta indulási helye: Pécs, temető bejárata

Pécsi panoráma a Városháza tornyából

A Városháza története, az ülésterem bemutatása után a pécsi panoráma megtekintése a Városháza tornyából. A program bevezetéseként a Corelli Trió toronyzenéjét hallhatja az érdeklődő közönség. A csoportok indítása 30 percenként történik max. 30 fő részvételével, előzetes bejelentkezés alapján. Az utolsó csoport indulása 12.30 órakor. Jelentkezés szeptember 5-től a Pécsi Kulturális Központ Információs irodájában személyesen vagy a 72/336622 telefonszámon hétfőtől péntekig 9-16 óráig.
Séta indulási ideje: 17-én 10- 13 óráig, 30 percenként
Séta indulási helye: Pécs, Városháza (Széchenyi tér)
Tervezett időtartam: 30 perc

Megosztom:     iWiWiWiW     FacebookFacebook     TwitterTwitter Nyomtatóbarát verzióNyomtatóbarát verzió


< vissza a programokhoz

HOZZÁSZÓLÁSOK


AJÁNLÓ - további programok a kategóriában

Jelenleg nincs program a választott kategóriában () az adatbázisunkban.