Kövess Minket a Facebook oldalunkon

Rózsaszín Zsolnay Kiállítás

Rózsaszín Zsolnay Kiállítás

Rózsaszín hétköznapi varázslatok

A „Kezdetben volt a rózsaszín…” Winkler Barnabás építész, akadémikus, a művészetek doktora több mint ezer darabos magángyűjteménye a Zsolnay-gyár mindennapos használatra szánt, rendkívül változatos rózsaszínű termékeiből.

A bemutatásra kerülő használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották, nagy mennyiségben, egyre jobb minőségben. Ezek a tárgyak a vékonyfalú vízvezetékcsövekkel és az építésdíszítésre szolgáló terrakotta elemekkel együtt szolgálták a fejlődő üzem megélhetésének alapját.

Az alapító, Zsolnay Miklós idősebbik fia, Ignác 1853-tól 1865-ig vezette a manufaktúrát. Miután öccse, Zsolnay Vilmos teljesen átvette tőle a gyárat, indult meg nagy lendülettel a termékek fejlesztése, a rózsaszínűeké az 1880-as évektől kezdődően.

A kiállítás bevezető terme a rózsaszín termékek raktárának egykori hangulatát szeretné felidézni, melyről Zsolnay Vilmos unokája, Zsolnay Teréz így ír visszaemlékezéseiben:
„Megépült a Felsővámház utca mentén húzódó emeletes raktárépület. Az emelet végestelen végig a rózsaszínedény-raktár foglalta el: háromszázharminc különböző forma, nyolcszáznegyven nagyságban, illetve kivitelben. Volt itt minden a játékedénykéktől a konyhaedényen át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészlettől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig. Amikor a déli hosszú ablaksoron besütött a nap, még a levegő is rózsaszínűnek látszott. Ez a tökéletesen kidolgozott, egyenletes rózsaszín máz volt az 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérletek eredménye, és hosszú éveken át ezzel mázoltak mindenféle használati edényt. A szép szín annyira megnyerte a közönség tetszését, gyártása pedig olyan méreteket öltött, hogy szükségessé vált egy ilyen óriási raktár építése.”

2021. december 19-én, a kiállítás megnyitásának 10. évfordulóján megjelent “A Rózsaszín Zsolnay” című album, mely a Zsolnay Kulturális Negyed Infopontjain megvásárolható.

dátum

2022 júl 14 - 2022 aug 31
Ongoing...

időpont

10:00 - 17:00

Egyéb információ

Jegyvásárlás

Helyszín

Rózsaszín Zsolnay Kiállítás
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 39, 7630 Magyarország

Szervező

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Jegyvásárlás

Következő esemény